in

Érdekességek Bessenyei Ferenc ikerlányairól – aranyos képek

Bessenyei Ferenc felesége 1947. szeptember 2-án ikerlányoknak adott életet: Zsófiának, akit apja egész életében Zsókának hívott (holott ez az Erzsébet beceneve) és Katalinnak, azaz Katának.

Első felesége Szederkényi Ada volt, akit 1944-ben vezetett az oltár elé. Huszonöt éves volt, friss házas, és a Cigányér-partról indulva ekkor már a Nemzeti Színház művésze. A háború azonban állandó veszélyt jelentett, egyik élelembeszerző körútján elkapták az oroszok. Máig nem tudni, miért, egy magyarul beszélő orosz tiszt megmentette.

Az éhezés, nélkülözés évei voltak ezek. Ikerlányai, Zsófia (Zsóka) és Kata 1946-ban születtek, később nem volt jó velük a kapcsolata.

Bessenyei Ferenc lányai: “Volt, hogy nyomorogtunk”

Bessenyei Ferenc, saját bevallása szerint, nem volt sem jó apa, sem jó férj. Ikerlányaival évekig nem találkozott, s telefonon is ritkán hívta őket. Karácsonykor azonban elbúcsúzott tőlük. Zsófi és Kata telefonja december huszonnegyedikén csörrent meg, és édesapjuk, hosszú hallgatás után “boldog karácsonyt kívánok drágáim” mondattal köszöntötte őket. A beszélgetés rövid volt, a búcsú még rövidebb: “haldoklom” – mondta, majd letette a kagylót.

A testvérek azonban nem vették komolyan az utolsó szót, hiszen húsz éve majd minden alkalommal így köszönt el tőlük.

“Azért sem vettük komolyan, amit mondott, mert szokatlanul friss és életteli volt a hangja. Sokszor volt szomorú és lehangolt, de most boldognak tűnt. Sajnos, ez volt az utolsó beszélgetésünk. Három nappal később a tévé híradóból tudtuk meg, hogy meghalt. ”

Két éve találkoztak utoljára édesapjukkal, s akkor is szűkre szabott időt, fél órát töltöttek csak együtt. Komoly problémákról, az életüket befolyásoló érzelmi kérdésekről sajnos az azt megelőző években, s akkor sem esett szó. Katának és Zsófinak pedig igen nagy szüksége lett volna egy őszinte, nagy beszélgetésre.

“A mi édesapánk csak a színpadon volt erős és magabiztos, magánéletében olyan volt, mint egy kisgyerek. A lelke gyenge volt és sebezhető, ezért a problémákat igyekezett elhárítani magától. Az, hogy milyen is volt valójában, azt édesanyától tudjuk. Egész életünkben a fantáziánk, az elképzeléseink szerinti apát szerettük. ”

Bessenyei Ferenc színész-leánya, Zsófia Kaposvárott kezdett 21 évesen. Végigjárta az ország valamennyi vidéki társulatát.

Legutóbb az egri színház pesti vendégjátékán láthattuk a Nemzetiben. Csehov: Három nővérének szamovárt hurcolászó dadusát, Anfiszát játszotta Radoslav Milenkovic rendezésében.

Zsóka 60 éves születésnapja előtt 2006-ban hunyt el.

Hirdetés
bessenyei_ikerlanyai

bessenyei_ikerlanyai1

Várjuk a véleményed

Nagyon cuki fotó! Ördög Nóra gyerekei édes helyzetben

Polyák Lilla megosztotta a nagy bejelentést